❦ PAÍSDEVINS ❦ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ BÀRBARA FORÉS ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ BÀRBARA FORÉS ❦ BÀRBARA FORÉS ❦  BÀRBARA FORÉS ❦  BÀRBARA FORÉS ❦  BÀRBARA FORÉS ❦ EL QUINTÀ ❦ EL TEMPLER ❦ BÀRBARA FORÉS, BLANC DOLÇ ❦ BÀRBARA FORÉS, COMA D’EN POU NEGRE ❦  JOSEP DALMAU, EDITOR

PAÍS DE VINS, vins de Catalunya

DO TERRA ALTA, BÀRBARA FORÉS / gandesa, terra alta

EL QUINTÀ ❦ EL TEMPLER ❦ BÀRBARA FORÉS, BLANC DOLÇ ❦ BÀRBARA FORÉS, COMA D’EN POU NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ BÀRBARA FORÉS ❦ BÀRBARA FORÉS ❦  BÀRBARA FORÉS ❦  BÀRBARA FORÉS ❦  BÀRBARA FORÉS ❦  BÀRBARA FORÉS ❦ DO TERRA ALTA ❦ VINS DE CATALUNYA ❦ PAÍSDEVINS ❦

 
 

LA TERRA ALTA


La Terra Alta és una comarca arrecerada pels Ports de Beseit, la Serra de Pàndols i la Serra de Cavalls, envoltada per l’Ebre i els seus afluents el Matarranya i l’Algars i oberta a la Mediterrània. Com a comarca eminentment mediterrània, s’hi manifesten en tot el seu esplendor la triple simbologia del blat, l’olivera i la vinya. Si bé, doncs, ja és una comarca especialment apta per al conreu del raïm, Gandesa sobretot gaudeix d’una situació singular i de privilegi. La proximitat de les serres n’arrecera les vinyes del cerç i, alhora, la depressió de l’Ebre permet que hi arribi la bonança del garbí.


L’altitud oscil.la entre els 350 i els 600 metres sobre el nivell del mar i l’obertura de les terres de conreu hi fan possible un elevat nombre d’hores d’insolació. El nivell de pluges, escàs, no supera els 500 litres per m2 l’any.


Aquestes condicions úniques, en què es fan compatibles el rigor del clima continental i la bondat del clima mediterrani, han donat anomenada al vi que produeix aquesta comarca.


La especificitat de les nostres vinyes les priva, en la seva ondulació, de l’embat del cerç, alhora que la seva especial disposició permet que el garbí les humitegi. És determinant, també, que la proximitat de les serres faci descarregar les pluges en aquestra banda de la comarca.


Sobre una superfície de 19 ha. La ubicació de les nostres finques per diferents partides del terme municipal de Gandesa ens ha permès de combinar, en aquesta part privilegiada de la Terra Alta, l’altitud i l’orientació, les planes i els costers, les obagues i les solanes. Així, hem pogut aconseguir un producte propi i adaptat a les exigències de les varietats de vinya que cultivem.


A la Coma d’En Pou es cultiven les varietats negres- Garnatxa Negra, Cabernet Sauvignon,  Sirah i Merlot-per als vins de llarga criança i, també per al rosat. A la Sénia de Tomaset es cultiven les Garnatxes Blanca i Negra, el Macabeu, la Carinyena i el Cabernet Sauvignon, destinats al rosat, al blanc i al  negre. A la Cometa i al Grau, amb vinyes de més de quaranta anys, es cultiva la Garnatxa Blanca destinada al vi blanc fermentat en barrica.


La verema es duu a terme en el moment més adequat per a cada varietat i per a cada tipus de vi i es fa manualment en caixes per tal que el raïm arribi al celler sencer i en condicions òptimes.Recerques recents ens han fet saber que la casa pairal i el celler construïts per Rafael Ferrer Forés entre els anys 1898 i 1900 són obra de l'eminent arquitecte tarragoní Ramon Salas Ricomà.


En la important reforma del celler de l’any 1994, amb l’adquisició de maquinària nova i l’adaptació de l’edifici a les exigències actuals, s’ha seguit la filosofia del respecte per la menera de fer tradicional i de la incorporació de nova tecnologia en la mesura en què tant l’un com l’altra puguin aportar alguna cosa al vi.


A la zona d’elaboració, les petites dimensions de les tines permeten de tractar separadament cadascun dels varietals en funció de la vinya d’origen. A la sala d’envelliment hi ha, en bótes de roure francès d’Allier, els vins per a ser consumits més endavant. Aprofitant l’estructura dels antics trulls del celler s’ha condicionat també la cava per acollir també les bótes de roure. Finalment, davant l’antiguitat i la sobrietat de la pedra, s’ha habilitat una sala de tast i atenció al públic.

DO ALELLA../DO_ALELLA/ACTUALITAT_DO_ALELLA.html
DO CATALUNYA../DO_CATALUNYA/ACTUALITAT_DO_CATALUNYA.html
DO CAVA../DO_CAVA/ACTUALITAT_DO_CAVA.html
DO CONCA DE B.../DO_CONCA_DE_BARBERA/ACTUALITAT_DO_CONCA_DE_BARBERA.html
DO COSTERS DEL S.../DO_COSTERS_DEL_SEGRE/ACTUALITAT_DO_COSTERS_DEL_SEGRE.html
DO EMPORDÀ../DO_EMPORDA/ACTUALITAT_DO_EMPORDA.html
DO MONTSANT../DO_MONTSANT/ACTUALITAT_DO_MONTSANT.html
DO PENEDÈS../DO_PENEDES/ACTUALITAT_DO_PENEDES.html
DO PLA DE BAGES../DO_PLA_DE_BAGES/ACTUALITAT_DO_PLA_DE_BAGES.html
DOQ PRIORAT../DOQ_PRIORAT/ACTUALITAT_DOQ_PRIORAT.html
DO TARRAGONA../DO_TARRAGONA/ACTUALITAT_DO_TARRAGONA.html
DO TERRA ALTA../DO_TERRA_ALTA/ACTUALITAT_DO_TERRA_ALTA.html

© JD pera GOURMETCATALUNYA&PAISDEVINS

  

RECONEIXEMENTS


92 punts Peñin 2010


Bàrbara Forés, Blanc DOLÇ NATURAL 2006


90 punts Peñin 2010


Bàrbara Forés, EL QUINTÀ blanc fermentat en bota 2007

Bàrbara Forés, COMA D’ EN POU NEGRE 2004www.cellerbarbarafores.com  

PORTADA../PAISDEVINS/PORTADA.html

Bàrbara Forés, el Nom


Amb Bàrbara Forés, el matrimoni Carme Ferrer i Manuel Sanmartin ha volgut retre homenatge a la rebesàbia que, nascuda a Gandesa l’any 1828, va saber transmetre al seu fill Rafael l’art d’elaborar vins. Així, Rafael Ferrer - farmacèutic i viticultor il.lustrat-va fer construir el celler de la casa pairal, on a la darreria del segle passat començà a embotellar vi.


Bàrbara Forés significa, doncs, el respecte i la tradició en l’art d’elaborar vins, transmesos de pares a fills durant més de cent, anys a casa nostra.

Bàrbara Forés també vol dir la capacitat que té cada nova generació per a perfeccionar i millorar l’herència rebuda. Carme Ferrer i Manuel Sanmartin, hereus com són d’una tradició familiar, han transformat l’antic celler en una moderna instal.lació per a l’elaboració de vins fins, de l’any i de guarda i, per damunt de tot, han sabut aportar una nova manera d’entendre l’art del vi.

Els Vins de Bàrbara ForésBARBARA_FORES_EL_VINS.html