PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦  VINS DE CATALUNYA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦ DO TERRA ALTA  ❦ ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦ DO TERRA ALTA  ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦ DO TERRA ALTA  ❦ ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦ DO TERRA ALTA  ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦ DO TERRA ALTA  ❦ ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦ DO TERRA ALTA  ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  DO TERRA ALTA EDETÀRIA ❦ VINYES I CELLERS, TERRA I GENT EDETÀRIA ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ ISABEL JOFRESA, JOSEP DALMAU RIERA EDITOR ❦

PAÍSDEVINS

do terra alta / edetària, gandesa

VINS DE CATALUNYA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦ DO TERRA ALTA  ❦ ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦ DO TERRA ALTA  ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦ DO TERRA ALTA  ❦ ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦ DO TERRA ALTA  ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦ DO TERRA ALTA  ❦ ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦ DO TERRA ALTA  ❦ EDETÀRIA ❦ VIA EDETANA ❦ VINYA D’ IRTO BLANC ❦ VINYA D’ IRTO NEGRE ❦  PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ DO TERRA ALTA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ EDETÀRIA ❦ ❦ EDETÀRIA ❦  EDETÀRIA ❦  DO TERRA ALTA EDETÀRIA ❦ VINYES I CELLERS, TERRA I GENT EDETÀRIA ❦  PAÍSDEVINS  ❖

 
 

Edetària

Expressant la Terra Alta

missió:

Edetària vol ésser un projecte referència de la DO Terra Alta i de Catalunya, a fi de posicionar-se entre els productes de més prestigi com a vi de terrer i vi d'autor.

 

vocació

VI DE TERRER (TERROIR)

El vi està lligat a una terra i ha d'ésser mostra de la seva expressió en un sentit ampli: sòl, clima i manera de fer. Per tant som absolutament respectuosos amb la nautra, treballem de manera sostenible i cerquem la màxima expressió i autenticitat de la nostra terra.

VI D'AUTOR

El vi, alhora, és reflex de qui el pensa, el dissenya i l'elabora. Elaborem vins amb caràcter propi, en coneixem bé les condicions, hi apliquem el procés més rigorós, però al mateix temps ens agrada deixar un lloc per la "improvisació", el neguit de crear, d'experimentar sense cap altre condicionant que aquell toc més artista de la nostra feina.

Tenim els millors professionals, per tant, un cop dissenyades les línies principals, aquests gaudeixen de la màxima autonomia, per tal que donin el millor d'ells mateixos i puguem aconseguir la superació contínua en tot el que ens proposem fer. Els vins que elaborem no estan en el món del gran consum i, per això, fem que la creativitat domini sobre qualsevol altre criteri.

 

el nom

Les primeres referències històriques de la vocació vinícola de la Terra Alta daten del 1185, quan el comte Ramon Berenguer IV va manar, després de la reconquesta, repoblar de vinya la zona.

No obstant això, en aquelles contrades hi havia vestigis de tribus ibèriques que habitaven molt abans la zona, i de ben segur que la vinya s'hi va introduir durant el període de la romanització. Durant aquesta època, quan l'Imperi romà tenia una de les seves capitals a Tarraco, el comerç amb les terres interiors es feia des del port de Dertosa (Tortosa).

Durant les estacions càlides però, i a causa de l'escassa navegabilitat del riu Ebre, la comunicació amb les terres interiors es feia per la via Edetana, que creuava les nostres terres tot unint Caesaraugusta (Saragossa) i Dertosa (Tortosa).

Edetària es fa ressò del nom d'aquesta via i així volem retre homenatge a la cultura mediterrània de la qual formem part, i on, a més, el vi ha estat i és un dels components principals d'aquestes terres.

Integrat dins un paratge únic envoltat de vinyes, tenint de fons la plana de Gandesa i la serralada dels Ports, el celler d'Edetària és un edifici singular de línies senzilles i modernes.

Pensat perquè el raïm hi arribi amb rapidesa per preservar-ne la màxima qualitat, incorpora les tècniques més recents mantenint les tradicions més arrelades.


 
DO TERRA ALTA../DO_TERRA_ALTA/ACTUALITAT_DO_TERRA_ALTA.html

© EDETÀRIA &  GOURMETCATALUNYA&PAISDEVINS

Contacteu amb

Edetària


977 421 534

43780 Gandesa

celler@edetaria.com


Edetària- blanc 2004

vi blanc


Bóta

Garnatxa blanc, Macabeuelaboració

Elaborat amb raïms de garnatxa blanca 85% i macabeu 15% de vinyes velles de més de 60 anys, en terra de “panal”  –duna fòssil- i de baix rendiment. 

Fermentació i posterior estada de vuit mesos en bótes noves de 300 litres de roure francès.

 

tast

Aromes complexos: florals i minerals.

Potent en boca compensat per una acidesa molt integrada que li donarà una vida llarga.

Ben estructurat, sedós, amb un final molt llarg, persistent i elegant.


Maridatge

una caldereta de peix, arròs negre, peixos greixosos com rogers, llobarro o tonyina, carns blanques i formatges tipus curats


Amb una puntuació de 94 punts, aquest vi, elaborat pel celler Edetària, ha assolit un lloc 'privilegiat' per haver estat escollit d'entre quasi 9.000 vins espanyols i per haver destacat també entre els catalans més ben valorats pel crític vinícola José Peñín. Aquesta puntuació ha fet possible que Edetària estigui present, juntament amb 66 cellers més de tot l'Estat, al Saló dels Millors Vins d'Espanya, que se celebrarà a Madrid el 4 de novembre vinent i que reunirà un any més el sector vinícola estatal.

La garnatxa blanca, 'raïm fetitxe i en alça en l'elaboració de vins de qualitat', segons José Peñín, s'ha convertit en la protagonista d'aquest vi que es fa a la Terra Alta.  El celler Edetària neix el 2003 per iniciativa de Joan A. Lliberia, amb l'objectiu de recuperar les varietats autòctones i aprofitar al màxim el caràcter d'un terreny 'peculiar per elaborar vins autèntics i amb un estil propi'. Situat a la plana de Gandesa i envoltat d'un escenari 'únic de vinyes i muntanyes', el celler produeix actualment 80.000 ampolles sota dues marques pròpies, que són Edetària i Via Edetana. 

 
PORTADA../PAISDEVINS/PORTADA.html

Edetària

El Celler


ARQUITECTURA

Hem dimensionat el celler en funció de la vinya pròpia de que disposem.


Tots els elements: vinyes, celler, la plana de Gandesa, les muntanyes de Pàndols-Cavalls, i la serralada dels Ports, es fonen i formen part d'un escenari únic. La nostra intenció: respectar el caràcter propi.


L'arquitectura i les instal·lacions han estat concebudes per facilitar el procés i el treball de cada dia, amb l'objectiu major de respectar el fruit de la vinya, perquè sabem que:


" amb mal raïm no es pot fer un bon vi,

però amb un bon raïm sí que es pot fer mal vi ".


elaboració:

VEREMA
La verema es fa manualment, única forma vàlida per Edetària per seleccionar el millor raïm de cada cep.

Es diposita en caixes de peitat dimensió per recórrer la curta distància fins el celler mantenint tota la frescor de la fruita.

L'obtenció del most es fa suaument, mercès a una instal·lació que treu la rapa i fa esclatar els petits grans de raïms amb lentitud per evitar els masegaments que aportarien sabors amargs i verds al most.

ELABORACIÓ
Les tines per l'elaboració són de petites dimensions (de 1000, 3000, 6000 i 9000 litres). Estan pensades i equipades per vinificar les diferents parcel·les per separat i així seguir quina és l'evolució de cada intervenció que es fa des de la vinya fins a la copa.

CRIANÇA
La sala de criança on s'allotgen les botes de roure està degudament climatitzada i amb control d'humitat, per a no alterar-ne el procés.
Durant el procés de criança, busquem preserva i potenciar el caràcter i els matisos aportats per les diferents vinyes i terrers, per aconseguir-ho, treballem amb deu boters diferents (cinc pels blancs i cinc pels negres).
El treball colze a colze amb deu boters -cinc per elaborar els blancs i cinc pels negres-, per cercar les botes que millor potenciïn l'expressió dels nostres vins, i finalment l'assemblatge de tots els matisos, per donar uns vins amb personalitat.Els Vins d’ EdetàriaEDETARIA_ELS_VINS.html