PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA ❦ COOPERATIVA FALSET-MARÇÀ, DO MONTSANT ❦ ÈTIM VEREMA TARDANA ❖ ETIM BLANC ❖ È`TÌM NEGRE ❖ CASTELL DE FALSET ❖ ÈTIM GRENACHE ❖ IMUS ❖ COOPERATIVA FALSET-MARÇÀ, DO MONTSANT ❦ ÈTIM VEREMA TARDANA ❖ ETIM BLANC ❖ È`TÌM NEGRE ❖ CASTELL DE FALSET ❖ ÈTIM GRENACHE ❖ IMUS ❖ COOPERATIVA FALSET-MARÇÀ, DO MONTSANT ❦ ÈTIM VEREMA TARDANA ❖ ETIM BLANC ❖ È`TÌM NEGRE ❖ CASTELL DE FALSET ❖ ÈTIM GRENACHE ❖ IMUS ❖ COOPERATIVA FALSET-MARÇÀ, DO MONTSANT ❦ ÈTIM VEREMA TARDANA ❖ ETIM BLANC ❖ È`TÌM NEGRE ❖ CASTELL DE FALSET ❖ ÈTIM GRENACHE ❖ IMUS ❖ COOPERATIVA FALSET-MARÇÀ, DO MONTSANT ❦ ÈTIM VEREMA TARDANA ❖ ETIM BLANC ❖ È`TÌM NEGRE ❖ CASTELL DE FALSET ❖ ÈTIM GRENACHE ❖ IMUS ❖ COOPERATIVA FALSET-MARÇÀ, DO MONTSANT ❦ ÈTIM VEREMA TARDANA ❖ ETIM BLANC ❖ È`TÌM NEGRE ❖ CASTELL DE FALSET ❖ ÈTIM GRENACHE ❖ IMUS ❖ COOPERATIVA FALSET-MARÇÀ, DO MONTSANT ❦ ÈTIM VEREMA TARDANA ❖ ETIM BLANC ❖ È`TÌM NEGRE ❖ CASTELL DE FALSET ❖ ÈTIM GRENACHE ❖ IMUS ❖ COOPERATIVA FALSET-MARÇÀ, DO MONTSANT ❦ ÈTIM VEREMA TARDANA ❖ ETIM BLANC ❖ È`TÌM NEGRE ❖ CASTELL DE FALSET ❖ ÈTIM GRENACHE ❖ IMUS ❖ PAÍSDEVINS  ❖ VINS DE CATALUNYA DO MONTSANT ❦ COOPERATIVA FALSET - MARÇÀ ❦ VINYES I CELLERS, TERRA I GENT  ❖ PAÍSDEVINS  ❖❖ COOPERATIVA FALSET-MARÇÀ, DO MONTSANT ❦ ÈTIM VEREMA TARDANA ❖ ETIM BLANC ❖ È`TÌM NEGRE ❖ CASTELL DE FALSET ❖ ÈTIM GRENACHE ❖ IMUS ❖ COOPERATIVA FALSET-MARÇÀ, DO MONTSANT ❦ ÈTIM VEREMA TARDANA ❖ ETIM BLANC ❖ È`TÌM NEGRE ❖ CASTELL DE FALSET ❖ ÈTIM GRENACHE ❖ IMUS ❖

PAÍSDEVINS

cooperativa agrícola falset-marçà


 
 

Restaurat el Celler

Modernista de Falset-Marçà

Demà dissabte, 4 de maig, s’inauguraran les obres de restauració del Celler modernista de Falset Marçà. La inauguració està prevista a partir de les 12.30h i comptarà amb la participació dels arquitectes; el president de la Cooperativa, Josep Maria Cots; la directora de l’oficina “La Caixa” a Falset, Rosa Mañé; l’alcalde de Falset, Jordi Puxeu; i el director dels serveis territorials de Cultura, Jordi Agràs. Les autoritats visitaran el terrat de la nau de descàrrega i la nau d’elaboració, on s’han realitzat les obres d’embelliment i restauració. En finalitzar la visita, tindran llocs els parlaments i es farà un tast de vermut de Falset.


DETALLS DE L'OBRA. Obres de restauració de façanes i cobertes i la reparació de paviments de la Cooperativa Falset Marçà, pressupostades en 350.000 euros i finançades per l'obra social de La Caixa en virtut d'un conveni signat amb el Departament de Cultura de la Generalitat. S'ha realitzat una rehabilitació estructural de la coberta, el terrat, la façana posterior i el dipòsit d'aigua i s'ha construït una nova escala mecànica.

Cal recordar que el celler cooperatiu està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional i és obra de l'arquitecte modernista Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí.


La intervenció ha permès recuperar el valor arquitectònic de l'emblemàtic edifici i al mateix temps ha dignificat els espais més afectats pel pas dels temps. Cal recordar que l'edifici es va construir l'any 1917, tot i que els orígens de la Cooperativa són de 1912 a Marçà, motiu pel qual el 2012 es va celebrar el centenari. El programa de rehabilitació de cellers té per objectiu la recuperació de monuments catalans d'elevat interès patrimonial, arquitectònic i artístic, com l'edifici de Falset, considerat una de les anomenades "Catedrals del Vi". Al mateix temps, es ret homenatge al seu arquitecte.


Cèsar Martinell va néixer a Valls (Alt Camp) l’any 1888 i va morir a Barcelona el 1973. Arquitecte i historiador de l’art, va ser deixeble d’Antoni Gaudí. A més de les cooperatives vinícoles, en les quals va utilitzar arcs equilibrats d’obra vista, també va fer la farinera de Cervera i va realitzar obres de restauració a la seu d’Urgell, Poblet, la Seu Vella de Lleida o Sant Pere de Reus, entre d’altres.
Ètim100,

Únic i Irrepetible


Ètim100 es una edició especial que resumeix en una ampolla un segle de vida de la Cooperativa Falset Marçà. Un segle, tres històries.

Un vi que condensa milers d’històries sorgides dels centenars de socis que han sustentat els cellers de Falset i Marçà, pares i avis, ara fills, i de les desenes de treballadors que han aportat el seu esforç i coneixement. De tota aquesta suma neix ara un producte diferent, d’alta qualitat, elaborat en dipòsits que han vist any rere any com el raïm es transforma en vi.

Ha estat un repte emocionant i de plantejament complex a la vegada. Un viatge al passat, als orígens i a les arrels, on neix la força per afrontar el futur encara amb més coratge. Un vi únic i irrepetible com a mínim fins d’aquí a 100 anys.

A l’Ètim100 s’hi sumen tres formes d’elaboració de vi que són les més representatives al llarg de l’evolució i la història de la Cooperativa Falset Marçà.

Tres processos diferents que aporten el millor de cada època a un vi, el del centenari, que resulta ser una fusió d’estils, modes, experiències i, per descomptat, que vol transmetre l’esperit del celler: la col·laboració, la cooperació i el treball en equip.

Els estàndards de qualitat del vi de la Cooperativa Falset Marçà se singularitzen en un producte únic amb la finalitat última de fer gaudir a tothom qui el tasti.

Ètim100 és un cupatge de varietats autòctones de garnatxa (60%) i carinyena (40%). Un segle en tres històries.

PROCÉS D’ELABORACIÓ

Garnatxa i carinyena són les dues varietats majoritàries a la zona del Montsant i en algunes vinyes estan històricament entremesclades.

De garnatxes i carinyenes entremesclades/ Primera elaboració

La garnatxa es de cicle curt, madura molt d’hora, amb una concentració alta de sucre, és molt aromàtica en la gamma de fruites fresques, acostuma a tenir una acidesa molt baixa, tendència oxidativa i poca càrrega polifenòlica.

La carinyena és de maduració tardana, amb una concentració de sucre menor, proporciona aromes de fruites negres, és més mineral, acostuma a tenir una acidesa més elevada, tendència reductiva i un potencial polifenòlic elevat.

De l’elaboració d’un vi amb les dues varietats en resulta un gran equilibri en tots els sentits. Antigament, es constatava que el vi era bo sense fixar-se en l’acidesa total, els tanins i el potencial redox.

La primera elaboració, doncs, neix d’una finca de garnatxes i carinyenes velles entremesclades, veremant a la vegada per buscar un equilibri de compromís entre les dues maduracions. La vinificació també va ser conjunta, de manera que cada varietat compensa les carències de l’altra. Posteriorment es va fer una criança de 12 mesos en bótes noves de roure francès. El resultat va ser un vi fosc, molt enigmàtic, complex, penetrant i, sobretot, molt equilibrat.

Maceració carbònica/ Segona elaboració

Correspon a una etapa en què ja no es buscava tant l’estructura i la força, sinó que prevalien els vins més suaus, elegants i molt afruitats. El raïm es veremava i transportava al celler amb molt de compte per no trencar cap gra, es col·locava sencer al dipòsit, el raïm amb la rapa, i es deixava uns dies totalment tancat perquè iniciés el que avui dia coneixem com a maceració carbònica.

Es tracta d’una fermentació intracel·lular, on no hi intervenen els llevats i que es produeix a l’interior del raïm sense trencar. Transcorreguts uns dies, la pell es debilita i comença a deixar anar el most. A partir d’aquí, la fermentació ja la segueixen els llevats que porta el mateix raïm i s’acaba el procés amb una elaboració tradicional.

La segona elaboració, doncs, va consistir en la maceració carbònica i la criança va ser després de 15 mesos en bótes de 500 litres. El resultat va ser un vi espectacular, de capa mitjana, molt suau en boca i extremadament afruitat, amb record a maduixes, gerds, groselles, préssec i fruita de la passió.

Fruit de la verema como es realitza actualment, per separat la garnatxa i la carinyena, controlant individualment tots els paràmetres de maduració. L’elaboració al celler també va ser per separat per expressar al màxim les peculiaritats de cada varietat, així com la criança, en bótes noves de roure francès durant 14 mesos.


Vinificació de varietats per separat i criança en roure francès/ Tercera elaboració

Es va obtenir així, d’una banda, una garnatxa olorosa, perfumada, plena de sensacions, en boca molt amable i àmplia, i de l’altra, una carinyena concentrada, potent, amb un aroma penetrant de fruita negra, mineral i salvatge.

El cupatge va donar com a resultat un vi meravellós on es ressalta el millor de cada varietat. La suma dels tres processos descrits dóna com a resultat Ètim100.


ANÀLISI

Alcohol: 15.2% Acidesa total: 6.6 pH: 3.50 Alcohol volàtil: 0.7

NOTA DE TAST

Color

Atractiu granat intens amb rivets violacis.

En nas

Ampli ventall de fragàncies que composen, per una banda, un conjunt golós de fruites vermelles, maduixes i gerds. Molt seductor i combinat amb fruites negres, móres, cassís, prunes, tocs florals de violeta, que s’acompanyen de notes subtils especiades de vainilla, canyella i clau. Amb un record final i evocador a bosc mediterrani, farigola, romaní i estepa que transporta als paisatges agrestos del Montsant, a les muntanyes, el sòl i el cel.

En boca

Potent, amb una entrada molt àmplia i amb força però a la vegada sedosa i delicada. De pas lent, permet gaudir de cada instant. De final molt llarg, on tornen a aparèixer les fruites vermelles i els tocs especiats.

 

Contacteu amb la

Cooperativa Falset Marçà

www.etim.cat

www.flickr.com/etim_falset

www.facebook.com/etimonline

http://blog.etim.cat

www.twitter.com/etimonline


Agrícola Falset -

Marçà


El celler és en un edifici d’estil modernista tardà, construït el 1919 per l’arquitecte Cèsar Martinell, amic i deixeble d’Antoni Gaudí. Forma part de la ruta de les anomenades "catedrals del vi" del Camp de Tarragona. Es caracteritza per la seva façana d’inspiració medieval i pels arcs parabòlics del seu interior.


Visites al Celler

Podeu triar entre dos tipus de visites : la normal i la teatralitzada. Amb motiu dels 100 anys de la cooperativa, us obsequiem amb una ampolla de vi a tots aquells que realitzeu la visita teatralitzada!

Gener i febrer:

Visita normal : dissabtes i diumenges a les 12 h no teatralitzada sense reserva.

Visites teatralitzades: dissabtes a les 12 h amb reserva prèvia

Mes de març:

Visita teatralitzada: dissabtes a les 12 h

Visita normal: diumenges a les 12 h

D'abril a desembre:

Visita teatralitzada: dissabtes a les 12 h

Visita normal: de dimarts a divendres a les 12 h i a les 13 h i diumenge a les 12 h

Visites teatralitzades en periodes especials (cada dia a les 12 h):

 1. Setmana Santa: del 31/3 al 7/4

 2. Pont 1 de maig: del 28/4 a l'1/5

 3. Sant Joan: del 23-25/6

 4. Pont del Pilar: del 12-14/10

 5. Tots Sants: de l'1-4/11

 6. Pont de la Constitució: del 6-9/11

 7. Nadal: del 24 al 31/12 no es faran visites teatralitzades

 8. Per la verema (set./oct.) mateix horari


Un tomb per les vinyes amb

carro de cavalls

Aquesta proposta, inclou passeig per les vinyes amb carro, visita teatralitzada al celler, tast de vins i dinar

De juliol a setembre: diumenge a les 12 h amb reserva prèvia. Resta de dies cal que ho concerteu.

Grups: màxim 8 persones

Visites teatralitzades per a grups qualsevol dia de la setmana prèvia reserva al 699

946 633 (Ferran) o bé a ferran@napbuf.net / cellerfalset@gmail.com

6 € (visita normal i tast de vi)

10 € (visita teatralitzada i tast de vi)

3 € (nens)

8 € (visita teatralitzada i tast de vi per a grups de més de 20 pax.)

68 € (passeig amb carro per les vinyes, visita teatralitzada, tast de vi i dinar)

2 mín. / 50 màx.

Visita no teatralizada: català, castellà, anglès i francès

Visita teatralitzada: català i castellà

Ètim (blanc bóta) i Ètim (negre bóta)

Miquel Barceló, 31  43730

T. 977 830 105

info@etim.es

www.etim.cat

coordenades GPS:

X.317005, Y.4557208


Ètim Negre 2009


Un negre amb estil propi.

Robert Parker va dir d'aquest vi: ”Si vols experimentar el Priorat sense pagar-ne el preu, aquest és el bon camí”. :-)
 1. 191 punts Guia Parker

 2. 290 punts, 2010 Wine Spectator


Terra i Vinyes

L'Ètim negre està fet amb un 60% de garnatxa, un 30% de samsó i un 10% de syrah de vinyes que tenen entre 20 i 50 anys. 

Els sòls són de diferents tipus: pissarra, calcari, pedregós i arenós. La varietat de sòls i d'alçades dota el vi d'una riquesa d'aromes clarament identificable amb la D.O. Montsant.

La garnatxa i el syrah es veremen entre la primera quinzena de setembre fins a principis d'octubre. La verema del samsó s'allarga fins a finals d'octubre. 
Les tres varietats de raïm fermenten per separat a una temperatura d'entre 24ºC i 26ºC. Després maceren durant uns 10-14 dies.
Un cop s'ha fet la fermentació malolàctica, durant 6 mesos se'n fa la criança en bótes noves de roure americà i francès.

Anàlisi:

 1. Grau alcohòlic: 14%

 2. Acidesa total: 5.60g/l (TH2)

 3. Sucre residual: 1 g/l

 4. pH: 3.52

 5. Clarificació: albúmina d'ou, estabilització per fred.


Nota de Tast

Fes un cop d'ull, mira l'Ètim negre a la teva copa. Veuràs un vi d'un vermell cirera molt intens, amb reflexos violacis, net i brillant.

Si l'olores apareixeran aromes de fruita madura: maduixes, groselles, móres, cassís... Després trobaràs els tons de la bóta: torrefactes, vainilla, canyella i fins i tot un punt balsàmic d'eucaliptus i menta. 

Quan el tastis notaràs un vi dens, amb els tanins marcats en el seu punt òptim, un punt àcid molt ben encertat i un final ben llarg i molt agradable.

El vi que et farà quedar sempre bé.

L'Ètim negre és un excel·lent vi per tenir-lo sempre a casa. Per les seves característiques i la seva qualitat tindràs un vi molt equilibrat, molt aromàtic i amb caràcter. Pel seu preu tindràs un vi de confiança, d'un nivell de qualitat molt alt i per un preu molt raonable. Si has d'improvitzar un sopar sempre tindràs a mà l'Ètim negre 2009.

L'Ètim negre és perfecte per a la cuina moderna.

L'Ètim negre és un bon vi per a la cuina actual. Amb la cuina exòtica, sobretot l'especiada, encaixa perfectament. Amb els plats de carns i fins i tot amb el salmó i la tonyina aconseguiràs crear una bona sintonia.

Del temps, que diuen.

Entre 15 i 17 °C és quan millor apreciaràs l'encant d'aquest vi.


Ètim

L'Esparver 2006

Un negre molt elaborat, complex i ple de subtils sensacions.

L'Esparver és el vi més especial de l'Agrícola Falset. Tria'l per a dies realment especials, pren-te el teu temps i descobreix la riquesa d'aromes i de matisos que l'Esparver t'anirà regalant. Viu l'evolució continua i sorprenent d'un vi que res s'amaga.

L’anyada 2005 va ser valorada amb :

 1. 194 punts Guia Parker

 2. 292 punts Guia Peñin


Terra i Vinyes

L'Esparver té una composició ben especial, s'elabora amb el raïm d'una finca plantada fa uns 90 anys, en la qual conviuen ceps de garnatxa i de samsó. El raïm d'aquesta vinya es combina amb un 5% de Sirà i un 5% de cabernet sauvignon.

La vinya d'on surt l'Esparver té una pendent molt forta, està escalonada amb terrasses ben estretes, amb un sòl de pissarra molt pobre i situat a una alçada de 450 metres. La vinya vella està molt ben adaptada a les sequeres i sol produir un rendiment de 700 g. de raïm per cep, poca quantitat però amb molta concentració d'acidesa i de polifenols.

La verema se sol fer entre la última setmana de novembre i la segona d'octubre. En el moment de collir el raïm es fa una primera tria de gotims i al celler se'n fa una segona. Es desrapa i es passa en uns petits dipòsits d'acer inoxidable per a que fermenti.

Vinificació.
La fermentació es du a terme durant 8 dies, a 25ºC i amb els llevats autòctons. Després es deixa macerar durant 28 dies amb les pellofes. Seguidament es passa a bótes de 500 litres per a realitzar la fermentació malolàctica i després es transvasa amb els pòsits més fins a bótes noves de roure francès de 225l i de gra fi. Algunes amb torrat suau i d'altres amb mig torrat, on evolucionarà durant 20 mesos.

Finalment es clarifica suaument amb clara d'ou natural, s'embotella sense filtrar i es fa una criança a l'ampolla d'almenys un any.

És d'aquest lent procés que sorgeix l'Esparver.

Anàlisi:

 1. Grau alcohòlic: 14%

 2. Acidesa total:  6,22g/l (TH2)

 3. Sucre residual:  1,6 g/l

 4. pH:  3,25

 5. Embotellat amb una lleu clarificació i sense filtrar.


Nota de Tast

Quan et miris amb cura una copa d'Esparver trobaràs un vi d'un granatós intens, amb rivets violetes i de capa molt coberta.

Quan l'oloris notaràs com es trenen una gran varietat d'aromes, matisos i sensacions. Trobaràs el record de les fruites del bosc: móres, nabius, cassis... amb un punt floral. Seguidament apareixeran les aromes de maduixa, gerds i magrana. Si l'agites t'apareixeran aromes d'espècies, clau, canyella, vainilla, torrats i fumats. Cal que esperis una estona i deixis respirar l'Esparver perquè sorgeixin els tons minerals de la pissarra i les fragàncies balsàmiques.

Quan el tastis trobaràs un vi carnós, amb molt de volum i untuós, amb els tanins ferms i cremosos, acompanyats d'un punt d'acidesa fresc i ben integrat. El final és molt llarg i recorda les fruites silvestres i les fustes nobles.

Tracta amb cura l'Esparver i gaudiràs de tots els seus matisos.

Decanta'l una hora abans de consumir-lo i serveix-lo a A 18ºC, és així com l'Esparver escamparà totes les seves aromes.

 
PORTADA../PAISDEVINS/PORTADA.html

L’Agrícola Falset - Marçà

d’Estrena !

La Cooperativa Falset Marçà servirà el vi Ètim Grenache 2008 a la preestrena de la pel·lícula “Fill de Caín”


La Cooperativa Falset Marçà participarà a la preestrena de la pel·lícula del cineasta tarragoní Jesús Monllaó, Fill de Caín, que tindrà lloc aquest proper divendres, 10 de maig, al nou Teatre Tarragona. José Coronado és l’actor protagonista del film rodat en part a la capital tarragonina.

El celler cooperatiu, que l’any passat va commemorar els 100 anys d’història, col·laborarà amb el nou projecte de Jesús Monllaó servint una copa de vi Ètim Grenache 2008 de la DO Montsant a tots els assistents a l’acte, en acabar la preestrena. Es preveu l’assistència d’unes 700 persones, entre les quals els actors i actrius i el director del film. Al hall del Teatre Tarragona hi haurà un estand de la Cooperativa Falset Marçà amb alguns dels productes que elabora el celler i hi haurà informació disponible per a tots aquells que desitgin conèixer-lo més a fons.


Fill de Caín, de Jesús Monllaó

S’estrena divendres 10 de maig a les 22h. Serà una presentació pública dels principals actors i actrius del film, alguns d’ells tarragonins i tarragonines, amb una entrada festiva al Teatre Tarragona; però alhora també serà un acte solidari –hi haurà una aportació econòmica mínima de 10 € que anirà destinada a l’Associació Ment i Salut la Muralla- i finalment es procedirà al passi del film. Al darrer Festival de Cinema de Málaga, la pel·lícula de Jesús Monllaó va assolir el guardó de Millor Òpera Prima.

A partir del proper 31 de maig Fill de Caín es podrà veure a tots els cinemes de l’estat espanyol.


Per als socis de Falset Marçà és important donar suport a projectes culturals del territori per la relació que guarden amb la cultura del vi i sobretot perquè al darrere hi ha moltes hores de treball, esforç i dedicació com la feina que es realitza al camp.

Aquesta no és la primera vegada que la Cooperativa Falset Marçà col·labora amb l’activitat cultural de Tarragona. En diferents espectacles inaugurats al Teatre Metropol s’ha servit vi Ètim i també en les estrenes i cloendes de festivals com l’E.plec. El celler cooperatiu aposta per les harmonies culturals i el contacte directe amb el consumidor per donar a conèixer el seu producte, reconegut internacionalment.

http://blog.etim.cat

www.facebook.com/etimonline www.twitter.com/etimonline
25/07/2012

Falset-Marçà i Vitec per

l’estalvi Energètic al Celler

A través d’un ajut cofinançat per la UE i la Generalitat, s’auditaran els consums actuals d’aigua i energia i posteriorment s’optimitzaran buscant alternatives més eficients al mercat

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya (DAAM) ha concedit a la Cooperativa Falset Marçà i la Fundació del Parc Tenològic del Vi, VITEC, un ajut per a la redacció d’un projecte d’R+D+i. La finalitat d’aquesta línia d’ajuts, finançada amb fons europeus, és facilitar que les empreses del món agrícola treballin conjuntament amb centres de recerca ubicats a Catalunya en la definició de protocols de treball a partir dels quals puguin sorgir projectes de recerca, desenvolupament i/o d’innovació en els seus àmbits i poder concórrer a ajuts de major envergadura.

La Cooperativa i VITEC van sol·licitar plegats l’ajut per a la realització d’una metodologia d’auditoria energètica específica per cellers. El pressupost del projecte és de 12.000 euros, amb un ajut en forma de subvenció del 70%, cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i pel DAAM.


L’estudi avaluarà els consums energètics de la Cooperativa Falset Marçà a fi de poder reduir-los mitjançant l’optimització dels processos enològics, recomanacions de bones pràctiques d’operació i la possible substitució d’algun dels equipaments per altres de més eficients.


Actualment s’està acabant de recollir tota la informació necessària i s’està analitzant la situació actual i l’evolució històrica en consums energètics, aigua i gasoil a partir de les dades de 2009-2011 i parcialment les del present 2012


A finals de juliol estarà redactat el protocol tècnic definitiu que caldrà exposar al Departament d’Agricultura.

Més endavant i coincidint amb la verema, que és el punt més alt de despesa energètica, es realitzaran una sèrie de mesures in situ en paral·lel als diferents processos de vinificació enfocats a determinar els consums reals de cadascun dels equips que intervenen i analitzar les desviacions respecte als valors teòrics de fàbrica. Això permetrà obtenir una fotografia de despesa energètica acurada de cada etapa del procés i serà el punt de partida per optimitzar-les o bé per a cercar alternatives més eficients a mercat.

http://blog.etim.cat

www.facebook.com/etimonline

www.twitter.com/etimonlineFalset, 9 de març de 2012

Dues Medalles D’Or 

pels Ètim de Falset-Marçà

Al Berliner Wein Trophy- el concurs de vi més reconegut d’Alemanya -, es reconeix l’alta qualitat de l’Ètim Esparver 2006 i l’Ètim Negre 2009


Dos dels vins de la gamma més emblemàtica de la Cooperativa Falset Marçà, l’Ètim, han estat guardonats amb una alta distinció al certamen Berliner Wein Trophy, un dels més importants d’Almanya i a nivel internacional, que aquest any ha arribat a la quarta edició en col·laboració amb l’Organització Internacional de la Viña i del Vi (OIV). El certamen se celebra des de 1994 i té el reconeixement del Senat de Berlin i de la Unió Europea.

En el concurs internacional de Berlin hi han competit més de 5.700 vins de 31 països d’arreu del món. D’entre el miler de medalles d’or, que és la segona màxima distinció del certamen, dues han recaigut en dos vins de la Cooperativa Falset Marçà, la qual cosa consolida el reconeixement de la seva qualitat i per extensió la de la gamma de productes Ètim, la més reconeguda a nivell internacional. L’Ètim significa arrel i origen. Representa l’esforç de la vinya per sobreviure en situacions extremes, per oferir després el seu fruit.

Amb el Berlin Gold han estat guardonats:

 1. Ètim Esparver 2006. De gamma alta, resultat de l’esforç cooperatiu amb segell d’autor. Entre els de més prestigi de la comarca, on les garnatxes i carinyenes gairebé centenàries assoleixen la máxima expressió. La producció és limitada i té una història concentrada.

 2. Ètim negre 2009. Amb molt bona relació qualitat-preu, permet gaudir a tots els paladars d’un gran vi, modern i assequible. Com va escriure R. Parker “Si vols experimentar l’essència del terroir sense pagar-ne el preu, aquest és el camí”.

Per als responsables de la Cooperativa Falset Marçà, les dues distincions valoren no només la qualitat de dos vins emblemàtics de la DO Montsant, sinó també “unatrajectòria, un esforç col·lectiu i una altíssima qualitat, a preus continguts”, paràmetres sobre els quals el celler treballa des de fa anys.

La distinció del certamen alemany arriba just en l’any de celebració del centenari de la Cooperativa, un model econòmic plenament vigent en ple segle XXI, capaç de gestionar amb eficiència i eficàcia l’empresa i al mateix temps assolir productes de qualitat, reconeguts internacionalment, demostrant sempre afany de superació i a la recerca de més i millor qualitat. Recordar que la Cooperativa Falset Marçà expora actualment a 33 països, entre ells, Alemanya.

Al Berliner Wein Trophy, que se celebra a Berlín, hi participen professionals d’arreu del món. Des que hi col·labora l’OIV, el concurs internacional de vins ha estat sotmès als estàndards de qualitat més elevats i ha passat a formar part dels premis vinícoles amb més prestigi. Més informació al web del concurs Berliner Wein Trophy.

 

+ Vins de

Falset - Marçà

 1. línia Étim

 2. Línia Castell de Falset