denominació d’orígen terra alta - vins  amb cos i ànima

catalunya país de grans vins - denominacions d’origen catalanes - do terra alta

 
PORTADA../PAISDEVINS/PORTADA.html
NOUS VINS../NOVES_ANYADES_VINS/SELECCIO_NOUS_VINS.html
ENOTURISME../PAISDEVINS/ENOTURISME.html
AGENDAGOURMEThttp://gourmetcatalunya.com/GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
FIRES DE VINS../PAISDEVINS/FIRA-DEL-VI-FESTES-DEL-VI.html
ENO-AGENDA../PAISDEVINS/AGENDA_ENO_GASTRONOMICA.html
CERCA CELLERS../PAISDEVINS/CERCA_CELLERS.html
PREMIS../PAISDEVINS/PREMIS-VINS-DE-CATALUNYA.html
FORMACIÓ-TAST../PAISDEVINS/FORMACIO_TAST.html
RESTAURANTShttp://gourmetcatalunya.com/GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html

Seleccions de Vins i Caves

d’Alta Qualitat Nadal 2015

Temps de gaudir de la companyia de la família, els amics, els coneguts i els saludats, dels primers freds i res millor que fer-ho amb els colors, matisos, aromes i el paladar dels #vinscatalans.Selecció de Garnatxa Blanca

DO Terra Alta

Aquesta primera selecció va dedicada a la garnatxa blanca de la DO Terra Alta. En els propers dies i setmanes us n’anirem presentant més, sempre amb la qualitat i una manera d’entendre la vinya i el vi molt personal.   Salut i #GarnatxaBlanca :)   

 FITXA COMPLETA I NOTA DE TAST SELECCIÓ GARNATXES BLANQUES DOTA
Nadal Gourmet  

Selecció de Dolços Rancis

Temps de dolçors també a la taula. I res millor per maridar amb les dolceries d’aquesta època de l’any que els nostres vins naturalment dolços, els rancis fets a sol i serena o les misteles. Comencem amb aquesta primera selecció. En les properes setmanes més per a tots els gustos i paladars. Torrons, neules, pastissets, mantecaus o pastissos amb un acompanyament delicadament llaminer.

 SELECCIÓ  VINS DOLÇOS I RANCIS NADAL GOURMETCal Batllet-Ripoll Sans - Escanya-Vella, Vi revelació de la Peñín’16

Una veritable perla, provinent d'una varietat que la mateixa DOQ Priorat considerava extingida i que gràcies a la perserverança i a la gran feina de conreu i recuperació d’aquest jove viticultor de Gratallops, tornem a tenir entre nosaltres. Vinyes de escanyavella, d’en Marc Ripoll, del celler Cal Batllet.

  LLEGIR-NE MÉS


La Denominació d'Origen Terra Alta paisatge a paisatge

La Denominació d'Origen Terra Alta compta amb tot un seguit de rutes que han estat pensades per a donar a conèixer aquests paisatges tan meravellosos que ens envolten. Rutes que relacionen vinyes, cellers, paisatges, escultures i pobles. Les rutes es poden fer en bicicleta, en cotxe o caminant:


- Paisatges del Vi. Una ruta autoguiada per descobrir, paisatge a paisatge, la Terra Alta; essent el Consell Regulador (La Vinoteca i el Centre d'Interpretació) la primera parada. Paisatges del Vi


- La Ruta del Vi. La La Ruta ens mostra mitjançant un recorregut per les principals zones productores de la comarca, indrets, llocs, panoràmiques, edificis i maneres de fer que ens ajudaran a conèixer tot allò relacionat amb la cultura del vi a la comarca de la Terra Alta. RutadelVi


Rutes ciclistes de la Terra Alta. Rutes pensades per fer amb bicicleta. Ruta 2. "Pedalant entre vinyes", Ruta 7 " L'Esperit del Vi" i Ruta 13 "Un passeig assossegat". Xarxa Ciclista


fulletó pdf do terra alta

DENOMINACIÓ D’ORIGEN “TERRA ALTA”

La zona vinícola més meridional de Catalunya està situada entre el riu Ebre i les terres del Matarranya (Aragó). Les serralades prelitorals calcàries de Pàndols, Cavalls i els Ports presideixen un paisatge espectacular i típic del mediterrani interior, destacant La Plana, l’Altiplà i les Valls. La vinya es conrea en terrasses, sovint naturals, amb diverses pendents (planes i costers) o en bancals. El sòl de conreu és en general de textures mitjanes, amb bon drenatge, de profunditat variable, ric en calcària i molt pobre en matèria orgànica. Destaca el valor vitícola i enològics dels “panals”, acumulacions de sediments eòlics però amb un caràcter menys calcari. El clima és mediterrani sec, destacant una influència continental forta que no acostuma a manifestar-se fora del període vegetatiu de les vinyes. La pluviometria és moderada i oscil·la entre els 350 i 500 mm / any en funció de la proximitat dels Ports. Destaca l’important paper dels vents dominants: el Sers i les garbinades.

Les característiques diferenciadores dels seus vins són degudes principalment a la mediterraneitat del seu terrer i al predomini de les varietats de raïm tradicionals, recomanades pel Consell Regulador i majoritàries. La importància de la Garnatxa blanca i una cultura especifica d’entendre la seva elaboració fan dels vins blancs elaborats amb aquest raïm, els que millor expressen el terrer i la cultura de DO “Terra Alta” i mereixedors d’un distintiu de garantia específic, el “Terra Alta Garnatxa blanca”.

S’hi elaboren blancs, rosats, negres i fins a 4 tipus de vins de licor (mistela blanca, mistela negra, ranci i vi dolç natural). Les particularitats que poden apreciar-se estan clarament marcades per aquesta mediterraneitat i fonamentalment són: el predomini de les varietats tradicionals, més expressió en boca que en nas i destacable persistència al tast.

 

La Garnatxa Blanca, història viva d’una terra

De la garnatxa blanca en tenim notícia certa des del segle XVI i referències gairebé segures de molt abans. Ja Eiximenis i altres textos medievals catalans parlen de la “vernatxa” per referir-se a un vi blanc de la zona de la Terra Alta.

DO-TERRA-ALTA-LA-GARNATXA-BLANCA


Garnatxa Blanca, orgull i joia de la Terra Alta

La garnatxa blanca és una varietat rústica i adaptada a aquesta terra, aspra, seca, de vents forts, calorades extremes i cerç gelid que us deixa glaçats només obrir la porta de casa. I tanmateix, la “vernatxa” brinda els seus millors fruits en aquests sòls pobres i ben ventilats pels vents ( cerç aquí i , tramontana, garbinades o foranells ems al nord ).

DO-TERRA-ALTA-VINS-DE-GARNATXA-BLANCA


Celelrs Destacats D.O. Terra Alta

La Terra Alta és país de grans vins i té l’orgull de ser la regió vinícola abanderada de la varietat garnatxa blanca a nivell mundial. Ens les darrers anys i gràcies a l’esforç en el conreu de la vinya i la vinificació, els seus vins són més i més reconeguts en els mercats internacionals.   Aquí us proposem un tast pels principals cellers de la DO Terra Alta per conèixer de primera mà els vins i la seva gent mentre gaudiu dels paisatge i la gastronomia d’aquesta comarca fascinant.

DO-TERRA-ALTA-CELLERS-DESTACATS


Amb ganes de saber-ne + ?

>> ESCAPADES TERRA ALTA RESTAURANTS I HOTELS AMB ENCANT
VARIETATS-BLANQUES-GARNATXA-BLANCA

LA-GARNATXA-BLANCA-I-LA-TERRA-ALTA

D.O. Terra Alta, Vins amb cos i ànima

La DO “Terra Alta” fou reconeguda provisionalment l’any 1972. Juntament amb Alella, Conca de Barbera, Empordà, Penedès, Priorat i Tarragona, és una de les set denominacions d’origen històriques de Catalunya.


DO-TERRA-ALTA-PAISATGE-I-VINYES

DIRECTORI D.O. TERRA ALTA A PAISDEVINS