denominació terra alta, país de grans vins de catalunya

redescobertes pels grans crítics internacionals vinyes de tradició centenària que sumen història i innovació

 

El Mediterrani d’interior,

l’essència dels vins Terra Alta


La zona de producció i elaboració de la DO “Terra Alta” (DOTA) està situada al sud de Catalunya, entre el riu Ebre i la frontera amb terres aragoneses i comprèn els 12 termes municipals de la comarca de la Terra Alta.


El seu paisatge manté tots el trets característics d’un terrer d’interior pròxim al Mar Mediterrani: serralades calcàries prelitorals (Ports d’Horta, Serres de Pàndols i Cavalls), petits rius (l’Algars i el Canaletes), muntanyes de roca conglomerada, boscos d’alzina i pi blanc i sobretot, sòls agrícoles tenyits dels típics conreus mediterranis: ametller, vinya i olivera.


Dins d’aquest marc hi trobem tres unitats de paisatge d’interès agrícola clarament diferenciades:

La Plana,

l’Altiplà i

les Valls.


El sòls de conreu presenten generalment textures mitjanes. Tenen com a denominador comú la seva riquesa en calcària i són pobres en matèria orgànica. El catàleg de sòls de la DOTA classifica fins a 17 perfils, d’entre els que destaca el Panal.


clima mediterrani interior

Una altre dels trets que reivindica el caràcter mediterrani d’interior és la climatologia. Abundant insolació i pluviometria escassa. Destaquen dues particularitats: un singular equilibri entre els dos vents dominants, el Cerç (N.O.) i les garbinades (marinades de component Sud) i un hivern fred que denota certa continentalitat.


Una viticultura sostenible i

amb identitat pròpia

La vinya està present arreu de les unitats paisatgístiques de La Plana, l’Altiplà i les Valls i especialment concentrada al terç central de la zona de producció, entre 350 i 550 metres d’alçada.

La terrassa és la unitat de conreu més comú i és conseqüència de la interacció del conreu amb la variada orografia que presenta el terreny, disposant-lo en diferents pendents i orientacions, sovint, entre parets de pedra en sec -els marges- o ribassos amb coberta vegetal, contribuint ambdós a evitar les pèrdues de sòl de conreu per erosió. Els emplaçaments de terrasses més tradicionals són les planes i els costers, diferenciats per pendents inferiors o superiors al 10%, respectivament. La resta de les vinyes es troben en terrasses abancalades, els bancals, i els fondos de les valls, pràcticament sense pendent i per tant amb un major aprofitament hídric.


La garnatxa blanca i les altres varietats de raïm a la Terra Alta

El predomini de les varietats de raïm tradicionals és l’altre tret diferenciador de la viticultura a la DOTA i és a través de les garnatxes on és fa més evident aquest fet. La Garnatxa blanca, la Garnatxa negra i la Garnatxa peluda són les varietats de raïm predominants. Juntament amb el Macabeu, la Parellada i el Samsó sumen tres quartes parts de la superfície de conreu. Pel que fa la resta de varietats de raïm classificades a la DOTA, en caràcter general, les característiques del terrer fan que siguin d’època de maduració mitjana i tardana les que permeten desenvolupar la viticultura característica de la zona de producció.


Fruit d’aquestes interaccions amb el terrer i la cultura vitícola, en la majoria de collites, la pràctica de la viticultura a la DOTA és amiga de l’entorn i la verema es caracteritza per presentar un estat fitosanitari òptim, un raïm madur i un gran valor enològic per l’elaboració dels vins protegits. 

D.O. Terra Alta

Vins amb cos i ànima


La tradició en la producció des de temps immemorials, uns municipis amb vida i identitat vitivinícola pròpia, el patrimoni familiar de vinyes i cellers – sovint associat al cooperativisme, la passió, la humilitat i l’esforç en el treball són els trets més destacables dels costums que les dones i els homes procuren expressar a través dels “Terra Alta”.


Possiblement i, a pesar de la importància i qualitat dels vins negres, el testimoni més evident d’aquest cultura cal buscar-la en el vi blanc. Durant la primera meitat del S. XIX, el cèlebre escriptor Joan Perucho i, fins i tot, Pablo Picasso sabien que els vins de la Terra Alta, es distingien entre verges o brisats (obtingut per la fermentació de raïm blanc sencer trepitjat), tots dos blancs. I en paraules d’en Jaume Ciurana, aquestos vins, esdevingueren “proverbials” i memorables en part important de l’imaginari català.


Més recentment, a partir de mitjans dels ’90, la professionalització del sector vitivinícola i la incorporació progressiva de l’excel·lència en aquesta cultura estant fent de la DOTA un distintiu en constant evolució i refinament. Una marca de referència per a qui busca gaudir de la cultura del vi sense renunciar al sabor i a l’esperit.


Els cellers inscrits

En el Registre de Cellers del Consell Regulador s’inscriuen totes aquelles persones i empreses titulars d’indústries vinícoles que elaboren (cellers d’elaboració), emmagatzemen (cellers no elaboradors), envelleixen (cellers de criança) i envasen (cellers envasadors i/o embotelladors) els vins protegits. Tres de cada quatre cellers inscrits es dediquen als tres processos clau de l’etapa de producció de la cadena de valor: l’elaboració, l’envelliment i l’envasat; mentre que sols una petita part realitza aquests processos de manera separada o aïllada. També convé destacar un element molt característic, que es dóna en la major part dels casos dels cellers: la propietat de les vinyes. Aquesta condició, ja sigui a través de la propietat familiar o a través de l’associació en cooperatives, facilita la gestió vitivinícola de la producció.


Podeu trobar informació sobre cadascun dels cellers visitant la fitxa de cada celler a l’apartat “Directori de Cellers & Vins” d’aquesta secció, o bé descarregant-vos el document “Directori de cellers inscrits i vins protegits” que apareix tot seguit.


  Directori-Cellers&vins080115 
PORTADA../PAISDEVINS/PORTADA.html
NOUS VINS../NOVES_ANYADES_VINS/SELECCIO_NOUS_VINS.html
ENOTURISME../PAISDEVINS/ENOTURISME.html
AGENDAGOURMEThttp://gourmetcatalunya.com/GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
FIRES DE VINS../PAISDEVINS/FIRA-DEL-VI-FESTES-DEL-VI.html
ENO-AGENDA../PAISDEVINS/AGENDA_ENO_GASTRONOMICA.html
CERCA CELLERS../PAISDEVINS/CERCA_CELLERS.html
PREMIS../PAISDEVINS/PREMIS-VINS-DE-CATALUNYA.html
FORMACIÓ-TAST../PAISDEVINS/FORMACIO_TAST.html
RESTAURANTShttp://gourmetcatalunya.com/GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html

Seleccions de Vins i Caves

d’Alta Qualitat Nadal 2015

Temps de gaudir de la companyia de la família, els amics, els coneguts i els saludats, dels primers freds i res millor que fer-ho amb els colors, matisos, aromes i el paladar dels #vinscatalans.Selecció de Garnatxa Blanca

DO Terra Alta

Aquesta primera selecció va dedicada a la garnatxa blanca de la DO Terra Alta. En els propers dies i setmanes us n’anirem presentant més, sempre amb la qualitat i una manera d’entendre la vinya i el vi molt personal.   Salut i #GarnatxaBlanca :)   

 FITXA COMPLETA I NOTA DE TAST SELECCIÓ GARNATXES BLANQUES DOTA
Nadal Gourmet  

Selecció de Dolços Rancis

Temps de dolçors també a la taula. I res millor per maridar amb les dolceries d’aquesta època de l’any que els nostres vins naturalment dolços, els rancis fets a sol i serena o les misteles. Comencem amb aquesta primera selecció. En les properes setmanes més per a tots els gustos i paladars. Torrons, neules, pastissets, mantecaus o pastissos amb un acompanyament delicadament llaminer.

 SELECCIÓ  VINS DOLÇOS I RANCIS NADAL GOURMETCal Batllet-Ripoll Sans - Escanya-Vella, Vi revelació de la Peñín’16

Una veritable perla, provinent d'una varietat que la mateixa DOQ Priorat considerava extingida i que gràcies a la perserverança i a la gran feina de conreu i recuperació d’aquest jove viticultor de Gratallops, tornem a tenir entre nosaltres. Vinyes de escanyavella, d’en Marc Ripoll, del celler Cal Batllet.

  LLEGIR-NE MÉS 

D.O. Terra Alta, Vins amb cos i ànima

La DO “Terra Alta” fou reconeguda provisionalment l’any 1972. Juntament amb Alella, Conca de Barbera, Empordà, Penedès, Priorat i Tarragona, és una de les set denominacions d’origen històriques de Catalunya.